top of page
  • Writer's pictureThe Goose

Press Meddelande| Dataspelsbranschen växer med 67% i Värmland | Svenska


Förf ett par veckor sedan släpptes Spelutvecklar Index 2022, en rapport från branschorganisationen Dataspelsbranschen, som årligen ser över den Svenska spelbranschen.


Några hållpunkter från rapporten visar:

  • Den svenska dataspelbranschen, med svenska bolag och dotterbolag i utlandet omsatte nästan 59 miljarder kronor under 2021, en ökning med hela 41% jämfört med tidigare år.

  • Med 93 nya bolag under 2021 fortsatte branchen stabilt och har antalet nyanställda har ökat med 20%, drygt 1350 personer senaste året.


Från rapporten framgår även att Embracer Group, med sitt HQ i Karlstad, fortsatte att växa och hade en omsättning på 17 miljarder kronor under räkenskapsåret 2021/22, en tillväxt på 89%, jämfört med föregående räkenskapsår.

Det är mer än Embracer Group som växer i Värmland. Antalet dataspelsstudios (företag) registrerade i Värmland växte med 6 bolag under 2021 och totalt finns det idag 20 stycken, en ökning med 67% sedan föregående år. Antalet nyanställda i länet ökade med 36 personer under 2021.


Värmland välkomnade också 114 stycken nya studenter nu under hösten, som studerar spelutveckling i fem utbildningar i länet och fler väntas till hösten 2023.


“Det är en stark utveckling och ett resultatet av ett medvetet arbete för att bygga ett spelkluster. Fokus ligger på att öka antalet utbildningsplatser, utveckla community och bransch tillsammans med våra partners. Framgångsreceptet bygger på formeln; Find a friend, build a team, make a game. Vi kommer att se ett ökat inflöde av studerande och företag till regionen som ett resultat av satsningen.“

- Patrick Standfast, Co-founder and Director at The Great Journey.


The Great Journey jobbar för att bygga dataspelspelbranch i Värmland. Med stöd från bland annat Embracer Group växer antalet dataspelsstudios som The Great Journey hjälpt att starta men även antalet utbildningsplatser och bransch-stimulerande aktiviteter. Vi erbjuder en rad event och aktiviteter, såsom Friday Stories, en presentation och frågestund med branschprofiler som delar med sig av sina erfarenheter och The Great Summer Pitch, en möjlighet för dataspelsstudios att pitcha sitt spel för en branschpanel och vinna finansiering.


The Great Journey kommer att delta på näringslivsdagen 100°Karlstad tillsammans med några dataspelsstudios som visar upp spel som utvecklas här i Värmland. Även Embracer Group deltar under dagen, Lars Wingefors, VD och medgrundare, kommer att hålla en presentation och delar med sig av sin erfarenhet av företagande och entreprenörskap.


 

För mer information eller frågor kontakta press-ansvarige

Rosanna Kellner

Communications Manager

rosanna@thegreatjourney.se

 

Håller du på att starta din egen spelstudio?

Event, ett community och en accelerator väntar på dig!

Gå med i vår discord här!
Comments


bottom of page