Spelslöjdsfestivalen 2025
En dag fylld av spelkultur och kreativt skapande
En vårdag i april samlades nyfikna deltagare på Gamla Kraftstationen i Deje för en festival som förenade spelkultur med praktiskt skapande. Här är en tillbakablick på dagen som var fylld med kreativitet, härliga möten och spelslöjd!

Deltagarna fick prova på workshops som utforskade och förenade två världar, spelkultur och praktiskt skapande. På programmet stod tre spännande workshops: Skapa karaktärer i lera, Design av brädspelsmekanik och Gjutning i tenn.
Alla workshops leddes av kunniga handledare med koppling till spelbranschen, vilket gav deltagarna både inspiration och nya perspektiv på vad skapande kan vara och vilka yrkesvägar som finns inom spelbranschen.
Under dagen fick vi se spännande och fantasifulla karaktärer växa fram i lera, tenn som stelnade i sina sandgjutningsformar och nya brädspelsidéer som designades och speltestades. Samtidigt var festivalen öppen för spontana drop-in-besök, där bland annat tovning av små fantasivarelser lockade besökare att stanna en stund, skapa och ta del av den mysiga festivalstämningen.
skapa karaktärer i lera
Workshopen Skapa karaktärer i lera leddes av Frida Sköld, som studerar till game artist och gör praktik på spelstudion Moonhood Studios, en spelstudio som jobbar med lera som medium in sina spel. Denna workshop hade fokus på visuell karaktärsdesign där deltagarna fick skapa egna karaktärer i lera. Workshopen gav en praktisk inblick i hur olika tekniker kan användas för att skapa trovärdiga och intressanta spelkaraktärer som med hjälp av uttryck och form kan förmedla berättelser och känslor.

Design av brädspelsmekanik
Workshopen i design av brädspelsmekanik leddes av Felix Falk. Felix är brädspelsdesigner med erfarenhet av att utveckla och ge ut egna spel via crowdfounding. I hans workshop fick deltagarna utforska spelidéer och mekanik. Under workshopen fick deltagarna testa olika komponenter, bygga enkla prototyper och diskutera hur regler påverkar spelupplevelsen. Fokus låg på att förstå grunderna i spelmekaniskt tänkande.

Tenngjutning
Joel Landberg, yrkesverksam game artist med lång erfarenhet från flera spelstudios, ansvarade för workshopen i tenngjutning. Deltagarna fick arbeta med formgivning genom att skapa egna sandgjutningsformar och sedan gjuta små objekt i tenn. Genom processen introducerades de till ett traditionellt hantverk som ofta ligger till grund för rekvisita och föremål i brädspel och rollspel.

några citat från deltagare där de har besvarat frågan; Vad tyckte du var bäst med festivalen?:
" Meeting skilled people and others with similar interests "
" Otroligt fin omgivning som fick inspirationen att sätta igång och väldigt trevliga människor! "
" Det tekniska, och det sociala mötet med andra intresserade deltagare "
" To meet other people and use new materials I never worked with before "
Tack!
Projektet Spelslöjdsfestivalen Värmland syfte är att lyfta spelkultur som kreativ och skapande uttrycksform. Vi är så glada över alla som kom, skapade och delade med sig av sin kreativitet. Det blev en lyckad dag med inspirerande möten mellan deltagare och kursledare i en miljö där det är okej att både prova och testa nytt.
Vi vill rikta ett stort tack till Region Värmland och våra samarbetspartners Medborgarskolan, Karlstad Innovation Park och Gamla Kraftstationen. Tack till alla workshopledare och alla deltagare för en fantastisk dag!
Vi på The Great Journey vill fortsätta skapa arenor där fler människor, barn och unga får möjlighet att utforska spelkultur – med både händer, hjärna och hjärta. Vi hoppas att detta bara är början på ännu fler kreativa möten mellan spelkultur och skapande
Moa Johansson, projektledare Spelslöjdsfestivalen
The Great Journey





.png)